Det här är min egotripp; att skapa saker och visa och skriva om dem här.

________________________________________________________________________________

 

 

 

 

 

rosa kappa

När jag fyllde 50 år för ett par år sen var vi i New York. På min födelsedag fick jag spendera en lång stund i den klassiska tygaffären Mood. Min stackars man satt på en bänk och väntade på mig. Vet inte hur länge jag var där inne. Hursomhelst så köpte jag material till en kappa på Mood; ett starkt rosa ulltyg, ett mönstrat sidenfoder, ett rosa skinn, ett skarpt orange skinn och tre stora oranga knappar.  Sen kompletterade jag hemma med några vadmalsbitar och ett grannlåtsbroderi som skulle blivit nåt annat.

 

Del av skissen av den blivande kappan:

Ena ärmen hade jag tänkt mig nunotovad. Det betyder att man tovar ihop ull och siden. Dessutom skapade jag ett mönster av ull ovanpå sidenet. Mönstret inspirerades av fodertyget. Nedan kommer ett antal bilder på tovningsprocessen:

Till kappan virkade jag små blommor i ett ullgarn som jag nåltovade fast och sen broderade stjälkar:

Kappan som den blev. Fickan sydde jag dubbel, en smal mobilficka i skinn och en lite större ficka i ull. Det var delvis rätt tungt och sy i skinnet och lite fick jag sy för hand:

 

elefantboken

Idag har lille Nils fått boken jag virkade för ett par år sedan under första terminen på min slöjdlärarutbildning. Boken heter Elefantboken och är en aktivitetsbok. I den finns geometriska figurer att passa in, en tittut-figur, en fisk i ett nät och en sida att känna olika texturer på. Den var populär direkt, mest att äta på förståss, men jag hoppas att den kommer kunna aktivera den lilles andra sinnen också senare.

kuddar med varptryck

För er som följer min instagram har ni redan sett mitt senaste projekt. Att väva ett tyg för att sy kuddar till sängen. Det var en uppgift i slöjdutbildningen jag går där vävning är ett fokus den här terminen. Vi skulle alltså sätta upp en väv och sen trycka med textilfärg på varpen i olika tekniker innan vi vävde. En rolig uppgift tycker jag. Utmaningen låg för mig främst i formgivningen av själva trycken. Färgerna bestämde jag tidigt, rosa och orange i varpen och trycket skulle vara i mörkgrått. Det skulle passa bra i vår säng som är ljusgrå med mörkgrått överkast och vit- och grårandiga påslakan. Men mönstret då. Efter många varv i huvudet och faktiskt lite skisser kom jag fram till kvadraten som utgångspunkt. Det var också viktigt för mig att få alla tre olika kuddarna att hänga ihop. 

Första trycket gjorde jag med en kålrot (typ potatistryck fast jag hade ingen så stor potatis). Jag tryckte kvadraterna i raka rader, fyra gånger fem kvadrater. 

    

Nästa tryck skulle vara så kallat reservage. Det betyder att man lägger över något där man inte vill ha färg och så tycker man runt om. Jag tog en stor kvadratiska pappskiva som jag tejpade fast på varpen för att hålla den stilla. En del av pappskivan trädde jag upp och ner genom varpen för att få en randig effekt. 

 

Det tredje och sista mönstret skulle vi måla med pensel på frihand. Jag valde här att måla oregelbundna horisontella streck. Tycker att det faktiskt passar ihop med kvadraterna fast det eller kanske på grund av att det bryter mot kvadraten.

  

När jag vävt klart fixerade jag färgen genom att stryka på det och sen sydde jag kuddar av det. Jag är så jäkla nöjd med kuddarna. De passar så bra i sängen.

Nästa projekt? En smal pläd som ska ligga över fotänden på sängen typ och som ska matcha kuddarna...

en vacker vävd filt

För ett par år sen var jag på vävkurs på Tjörn i Bohuslän. Två  fantastiska veckor på Billströmska folkhögskolan med vävning på schemat varje dag. Jag hade aldrig vävt förut men jag hade mailat lite med kursledaren Eva och så hade jag konsulterat min goda vän Viveka vars underbara merrinoull jag hade tänkt väva av. Med hela kassar med garn och stärkt i min ide att väva en filt i regnbågens alla färger tog jag mig an uppgiften. Redan hemma hade jag vägt och mätt hur mycket garn jag hade av varje färg och nyans och gjort en karta.

Filten har totalt 24 färger. 21 färger i varpen och tre färger i inslaget; naturvitt, ljusgrått och mörkgrått.

Nedan kommer en serie bilder med de olika stegen vävningen. Som många av er vet så pluggar jag till textilslöjdslärare och nästa vecka börjar tredje kursen av fyra i utbildningen och den är inriktad mot vävning. För att rekapitulera gick jag tillbaka till mina bilder för att komma ihåg vad jag gjorde. 

Varpning - när man lindar upp garnet i lagom långa längder.

Färdigvarpade flätor.

Förskedning - det gäller att hålla rätt på alla trådar.

Äntligen i vävstolen redo för pådragning.

Solvning. Jag tror det var 524 trådar som alla skulle ha var sitt solv.

Skedning

Framknytning

Här har jag äntligen börjat väva.

Det färdiga resultatet

 

bebissaker

babynest

I somras blev jag gammelfaster, alltså min brors dotters lilla pojke kom till världen. Nils heter han och är en riktig liten sötnöt. När jag fick veta det gick mitt kreativa jag igång förståss, riktigt roligt att få lov att göra bebissaker. Först frågade jag den blivande mamman Carro om hon inte ville ha ett babynest, för det ville jag sy. Sån tur att hon ville det! På frågan om färg svarade hon nåt åt grått/vitt/svart. 

När vi var i USA förra året köpte jag med mig hem färdigklippta rutor till lapptäcke. En packe med prickiga rutor i färgskala vitt/svart/grått/brunt/beige och en packe i prickiga rutor i regnbågens färger och fler därtill. Nu äntligen hade jag hittat användningsområdet för dessa rutor, ett babynest till Nils. 

Jag kollade på nätet efter mönster, tips och storlek. Sen gjorde jag mitt eget mönster. Det var jätteroligt att sy och gick ganska fort. Ett par steg skulle jag göra annorlunda om jag skulle sy ett igen. Men det blev så bra och uppskattat av barnets moder också. Kanske inte så grått/svart/vitt som "beställningen" löd men det är så mycket min estetik i det, mycket färg men ändå lungt tycker jag. 

Kunde inte låta bli att sy ett litet täcke också, i regnbågen färger. 

 

 

 

giraff

Mitt nästa projekt blev en giraff. Jag brukar fråga blivade mödrar om vad de vill ha för djur, Carro och den blivande fadern valde giraff. Yes, vilken utmaning. Googlade blider och fastnade för den här godingen:

 

Så giraffen fick bli gul med en lila mage och en lång hals förståss. Sen fick han randiga strumpor, en uppdragen och en som hade halkat ned. Toppat med en lååång randig halsduk. Uttrycket på gifaffen tycker jag blev att han inte är den skarpaste giraffen på savannen, men snäll. Den är virkad i blandgarnet Tilda (50% bomull och 50% akryl). Gillar det garnet för att det är mjukt, lätt att arbeta med och så finns det i massor med härliga färger.

 

 

Giraffen på besök i Öndalen, fäbon i Dalarna.

 

virkad filt

Tredje saken till Nils blev en restgarnsfilt. Jag hade många små nystan kvar av mängder med färger så jag virkade en filt med v-stygn och bytte färg när varje litet nystan tog slut. Fast trots att det fanns många nystan så var jag ändå tvungen att köpa ett nystan till, för att få till bården runt också, i den nyans jag ville ha. Även filten virkad i Tilda-garn.

 

 

För att få nåt virkat eller stickat slätt och fint måste man blocka. Det betyder att man spänner upp det och fuktar det och låter det torka.

 

nils

Jag avslutar med en bild på underverket där han ligger i sitt babynest med sin giraff. 

  

Foto: Carolina Kånåhols

 

 

 

 

 

 

premiär för min nya blogg

Hej!

Det här är min nya blogg. Ja, själva hemsidan egotrippen.se skapade jag för många år sen för att dokumentera min cykelresa. En cykelresa jag försökte mig på första gången 2006 men då kom jag inte ända fram. Däremot lyckades jag 2010 cykla från Malmö till Kebnekaise. Mer om den resan finns att läsa nder fliken egotrippen 2010 ovan. 

Nu är min tanke att använda egotrippen.se för att dokumentera mitt skapande och min kreativitet. Jag har under många år gjort saker, fotat och sparat lite här och där. Min plan är att försöka samla ihop det här, såväl nya saker som sånt jag gjort tidigare. Det blir min nya egotripp, att visa vad jag gör!

Så nu börjar vi!

Först ut är några dukar jag vävt. Egentligen tänkte jag mig väva handdukar men när jag plockade ur dem ur vävstolen insåg att att de var för grova för att fungera som kökshanddukar. Så de får bli dukar till köksbordet istället. De är vävda med en oblekt linvarp och inslag med blandat lin och lintow. Jag fick en liten bordsvävstol av mina föräldrars granne för ett par år sen som de hittat när de flyttade till ett nytt gammalt hus. Jag hade sommaren innan gått en vävkurs (det kommer ett eget inlägg om det senare) och när jag fått den här lilla vävstolen lyckades jag sätta upp väven alldeles själv. Inspiration till färgerna fick jag från vår köksmatta. 

 

Lila duk

 

 

Här kan man se hur viktigt det är att ha samma sorts garn och grovlek på garnet när man väver. Det hade inte jag. Men i det här fallet tycker jag att det blev lite fräckt faktiskt, med den vågiga kanten. 

 

 

 

Köksmattan som inspiration - den har jag inte vävt utan den är köpt.